Arménie - velký okruh

Celkové hodnocení zájezdu:
3.5 / 5 (2 hodnocení)

Destinace:
Arménie Jerevan
Ubytování: Arménie - velký okruh
Strava: Snídaně
Doprava: Letecky

Termíny, ceny a rezervace zájezdu

Strava: Snídaně
Doprava: Letecky
Odlety: Praha
Cena zahrnuje: 7 ubytování
6 snídaní
leteckou přepravu Praha/ Jerevan /Praha
letištní taxy a poplatky
transfery klimatizovaným mikrobusem
služby česky nebo slovensky hovořícího místního průvodce
vstupy do navštívených objektů mimo lanovek a fakultativního výletu Gyumri
zákonné pojištění ve znění zákona č. 159/99 Sb.
Cena nezahrnuje: fakultativní výlet Gyumri (minimum 4 osoby) cca 45 USD
lanovka na Tatever oba směry cca 12 USD
lanovka Tsaghkadzor oba směry cca 5 USD
fakultativní služby, pobytové taxy, místní dopravu, spropitné.
zobrazit 1 termín
Září 2019
 

Popis zájezdu

Popis

Jerevan - chrám Slunce v Garni - rituál pečení arménského chleba Lavash - klášter Geghard - údolí květů a zimní středisko Tsaghkadzor - jezero Sevan a klášter Sevanavank - chrámový komplex Echmiadzin - katedrála Zvartnots - poutní místo s klášterem Khor Virap - kostelík Noravank - klášter Tatev - Ashtarak - pevnost Amberd
- vesnička Oshakan

Ubytování

Ubytování je zajištěno v Jerevanu, v hotelu ** ve 2lůžkových pokojích s vlastním příslušenstvím. Za příplatek možno zajistit ubytování v hotelu ***.

Doprava

Praha

Program zájezdu

1. den

Odlet z Prahy do Arménie s jedním přestupem v Evropě, přílet do Jerevanu , transfer do hotelu, odpolední okružní jízda městem a prohlídka nejkrásnějších míst tohoto starobylého centra Arménie. Prohlídka města s průvodcem nás zavede k Matenadaranu - jedna ze světově nejproslulejších starověkých knihoven, která se pyšní nádhernými exponáty starověké literatury, ale také překrásnými miniaturními freskami... Prohlídka parku „Vítězství“ s nádherným výhledem na celé město se sochami Davida a Matky Arménie. Další prohlídka nás zavede ke „Kaskádovému komplexu“, budově státní opery. Závěrem neopomeneme ochutnat pravý arménský koňak v palírně ArArAt Brandy, která produkuje skvělý koňak již od roku 1887... Cestou zpět do hotelu procházka po Severním bulváru a náměstí Republiky a prohlídka zpívající fontány.

2. den

Po snídani se vydáme do podhůří Araratu. Cestou zastávka na fotografie u oblouku Charents s nádherným výhledem na Ararat. Prohlídka chrámu Garni, který byl postaven v pohanské éře Arménie králem Tr´dat v prvním století a zasvěcen bohu slunce. Chrám se stal od roku 301, kdy Arménie přestoupila na křesťanství, letním sídlem králů, a proto můžeme v blízkosti chrámu obdivovat pozůstatky královského paláce, zejména nádhernou dochovanou mozaiku královských koupelí. Poté se přesuneme k nádhernému rituálu pečení Arménského chleba zvaného Lavash (rituál zapsán v roce 2014 do UNESCO). Odpoledne budeme trávit v dalším architektonickém skvostu Arménie - ve středověkém klášteře Geghard (UNESCO), který je snad nejkrásnějším příkladem arménské středověké architektury 12. století. Večer návrat do hotelu.

3. den

Po snídani započne další putování, tentokráte do údolí květů k městu Tsaghkadzor, které je nejslavnějším arménským zimním střediskem ve východní části Teghenských hor. Z lanovky budeme mít nejlepší výhled na nádhernou přírodu plnou zeleně, alpských květů a vrcholky okolních hor. Dalším programem tohoto dne bude prohlídka kláštera Kecharis a cesta k nejdelšímu Kavkazskému vulkanickému jezeru Sevan, které leží v nadmořské výšce 1.900 m n.m. chráněné vrcholky hor vyššími než 3.000 m n.m. Na břehu jezera budeme odpoledne obdivovat klášter Sevanavank z roku 874, který byl vystavěn na počest královy dcery Mariam. Večer návrat do hotelu.

4. den

Po snídani se vydáme jen půlhodinovou cestou do místa zvaného „Arménský Vatikán“, do duchovního centra země k jednomu z největších katolických chrámů na světě - Eschmiadzin. Tento chrámový komplex je sídlem arménského patriarchy, hlavy katolické církve v Arménii. V místním „Vatikánu“ navštívíme katedrálu Zvartnots (UNESCO) s překrásnými freskami rodiny Hovnatanyů, muzeum zvané pokladnice Echmiadzinu s mimořádně cennými exponáty - svaté kopí, Noemova archa (kterou hledal patriarchát Hakob ve 4. století na vrcholcích Araratu). Odpoledne se vrátíme do Jerevanu, kde budeme mít volný večer k procházkám a nákupům.

5. den

Po snídani vydáme do Ashtarak, přímo pod horu Ararat ke klášteru Khor Virap, který je nejvýznamnějším poutním místem Arménie. Na tomto místě byl uvězněn Sv. Gregory na konci třetího století a o 14. století později zde byl vystavěn skvostný klášter s nejkrásnějšími výhledy na Ararat. Poté se přesuneme do městečka Alidzor odkud se vydáme ke kostelu Noravank (sídlo středověkých arménských umělců) a budeme pokračovat k architektonickému skvostu oblasti - klášteru Tatev, který býval nejbohatším středověkým klášterem v Arménii. Nepřekonatelná pevnost Tatev byla důležitým náboženským centrem, ale také strategickým místem královské dynastie Syunik s několika tajnými podzemními cestami. Cestu je možno absolvovat pěšky nebo lanovkou. Návrat na ubytování.

6. den

Po snídani se vydáme do archeologické oblasti, která hrála neopomenutelnou roli v dějinách země. Cestou k pevnosti Amberd navštívíme kostelíček Karmravor (kterému se říká také červený kostelík), jeden z nejmenších, ale nejlépe zachovalých kostelíků byzantské doby. Poté budeme pokračovat k pevnosti Amberd. Již v době bronzové zde stála malá kamenná osada, která chránila zemi před vpády nájezdníků. Současná pevnost byla budována již od dob římských a přes křesťanské období se rozvinula až do současné rozlohy. I z této historické památky budeme mít nádherné pohledy na okolní krajinu a všudypřítomná pohoří. Poslední zastávkou tohoto dne bude vesnička Oshakan, ve které Vás okouzlí neopakovatelná atmosféra, ve které se přítomnost kloubí s minulostí, tradicemi, kulturou, výborným jídlem a vínem. Večer se vrátíme do hotelu.

7. den

Snídaně, volný den v Jerevanu, možnost zajištění fakultativního výletu do Gyumri. Gyumri je město v severozápadní části Arménie uprostřed údolí Shirak (asi 130 km od Jerevanu). Město je známé svou multikulturalitou a barevností. Staré město Vás okouzlí úzkými uličkami s všudypřítomnými kavárničkami a krámky se zdařilými a levnými suvenýry. Gyumri je kulturním centrem Arménie a zajisté se Vám vryje do paměti.

8. den

Brzy ráno transfer na letiště a odlet do Prahy s jedním přestupem.

 

→ Přejít na 1 termín dovolené Arménie - velký okruh
v cenách od 21 990 Kč