Madagaskar - království baobabů a lemurů

Celkové hodnocení zájezdu:
3.7 / 5 (3 hodnocení)

Destinace:
Madagaskar
Strava: Snídaně
Doprava: Letecky

Termíny, ceny a rezervace zájezdu

Strava: Snídaně
Doprava: Letecky
Odlety: Praha
Cena zahrnuje: zpáteční letenka Praha-Antananarivo, vnitrostátní letenka Antananarivo-Morondava vč. let. tax a poplatků cca 35 000 Kč, místní doprava (minibus, auta), 10x ubytování v hotelu nebo bungalovech se snídaní, vedoucí zájezdu, místní průvodce, informační materiály
Cena nezahrnuje: vízum (cca 30 EUR, platí se po příletu na Madagaskar), vstupné, bakšišné a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
1lůžkový pokoj 8 000 Kč, pojištění léčebných výloh v zahraničí vč. storna zájezdu do 30 000 Kč za 715 Kč, do 80 000 Kč za 1 315 Kč, pojištění storna letenky (zdrav. důvody) 750 Kč
zobrazit 1 termín
Září 2019
 

Popis zájezdu

Popis

Nejrozmanitější ostrov Indického oceánu vám nabídne opravdovou přehlídku unikátních zvířat i rostlin. Jistě si při vyslovení názvu ostrova, Madagaskar, vybavíte prastaré baobaby a roztomilé opičky lemury. Ale Madagaskar vám nabídne mnohem více. Tento ostrov je velmi netradiční, je to trochu jiná Afrika - Afrika, která je ryzí, ještě nezkažená masovým turismem. Na první pohled vás zaujme množství rozdílných kultur a etnik, které tu žijí, budete si připadat, jak kdybyste projížděli několika zeměmi, přičemž je až zarážející, že toto vše nabízí jeden jediný ostrov. Poleťte s námi objevit Madagaskar, zemi s neobyčejným turistickým potenciálem. Provází PhDr. Pavla Teichmanová.

Program zájezdu

1. den

odlet z Prahy na MADAGASKAR.

2. den

přílet na Madagaskar, přejezd z letiště Ivato do exotického hlavního města ANTANANARIVO, místními naštěstí nazývaného zkráceně Tana, jehož populaci tvoří z 95 % Merinové. Ubytování, individuální volno na odpočinek.

3. den

po snídani odjezd typickou zvlněnou zelenou zbarvenou krajinou s rýžovými políčky kmene Betsimisaraka do vyhlášeného NP ANDASIBE MANTADIA, dříve známějšího pod francouzským jménem Perinet. Cestou navštívíme soukromý plazí park PEYRIERAS, kde se zblízka seznámíme s jeho obyvateli - leguány, gekony, žábami i krokodýly, ale zejména s mnohabarevnými chameleony, kteří tu patří k největším atrakcím. V deštném lese NP ANDASIBE (známém z knihy Geralda Durrela Aye aye a já) se můžeme z místních 13 druhů lemurů setkat i s tím největším - černobílým indri-indri, místními obyvateli nazývaným "babakoto" ("otec" či "předek"). Kromě lemurů, z nichž mnozí jsou ke spatření jen v noci, zde žije velké množství druhů plazů, žab i ptáků a daří se tu i desítkám druhů orchidejí. V případě zájmu i noční safari v NP.

4. den

před cestou zpět do Antananariva se ještě zastavíme v parku orchidejí, pro které je říjen optimální sezonou a navštívíme vesnici ANDASIBE kmene Betsimisaraka, druhého největšího etnika na Madagaskaru. Další zastávkou bude ještě "lemuří ostrov" v soukromé rezervaci VAKONA, kde si můžeme lemury prohlédnout i vyfotografovat zblízka, možná i pohladit a nakrmit. Po návratu, dle časových možností, seznámení s hlavním městem TANOU.

5. den

ANTANANARIVO - dopoledne zahájíme prohlídkou starobylého královského města a paláce AMBOHIMANGA (UNESCO), sídla merinského krále Andrianampoinimeriny na Modrém vrchu nedaleko hlavního města s nádherným výhledem do okolí Tany. Poté nás čeká přejezd na letiště a let na vzdálené západní pobřeží Madagaskaru, do ospalého městečka MORONDAVY, které je srdcem území MENABE, nejpočetnějšího madagaskarského kmene Sakalava, a základnou pro návštěvu nejznámějšího symbolu Madagaskaru - proslulé a stále fascinující ALEJE BAOBABŮ (Baobab Avenue) nebo k výpravě do jedinečného krasového NP TSINGY DE BEMARAHA.

6. den

volný den v MORONDAVĚ, který zahájíme východem slunce v ALEJI BAOBABŮ. Tyto až 800 let staré a až 30 m vysoké endemické stromy druhu Andansonia grandidieri, které kdysi tvořily hustý prales, dnes lemují červenou prašnou cestu uprostřed rýžových polí a ranní slunce jim dodává neuvěřitelné barvy. Zbývající část dne můžeme využít k prozkoumání pobřeží a místních pláží nebo k návštěvě lidového tržiště, k odpočinku či poznávání místní populace kmene Sakalava a námořního klanu Vezo - tito "rybáři"(volný překlad jména) dodnes můžeme spatřit na moři s pirogami opatřenými vahadlem a plachtou.

7. den

časně ráno vyrazíme na ještě stále trochu dobrodružnou cestu k NP TSINGY DE BEMARAHA. Budeme znovu projíždět Alejí baobabů a cestou ještě uvidíme barevné hrobky kmene Sakalavů, prastarý "svatý baobab"a do sebe zapletené "baobabí milence". Ještě než se dostaneme do vesnice BEKOPAKA musíme místním "trajektem" překonat řeku TSIRIBIHINA a MANAMBOLO.

8. den

po snídani nás čeká jedinečný zážitek z návštěvy labyrintu unikátních krasových útvarů a hlubokých kaňonů NP TSINGY DE BEMARAHA (UNESCO). Na své si přijdou geologové i botanici a milovníci dobrodružství ocení výhledy z vrcholů skal i lanových lávek, kam se dostaneme po žebřících a ferratách. Fosilie uchované ve vápenci svědčí o tom, že původně se zde nacházelo mořské dno, které po jeho obnažení vytvaroval déšť a vítr do ostrých skalních útvarů, které při poklepu cinkají - to je možná původ jejich jména.

9. den

po snídani se vydáme zpět přívozem převážejícím auta i lidi přes řeku Manambolo do městečka BELO v deltě řeky Tsiribihina s lidovým tržištěm a vyhlášenou kuchyní. Dále budeme pokračovat známou cestou a přívozem přes řeku Tsiribihina a budeme míjet přírodní rezervaci KIRINDY, jejíž původní suchý opadavý prales s baobaby je domovem největší ostrovní šelmy fosy. Navečer dorazíme zpět do MORONDAVY.

10. den

volný odpočinkový den v MORONDAVĚ a přilehlých plážích, ochutnávky místních specialit. Pro zájemce možnost celodenního výletu na pirogách Vezů ke korálovým ostrůvkům MOSAMBICKÉHO PRŮLIVU se šnorchlováním, při kterém můžeme spatřit velryby brázdící průliv či dugongy (mořské krávy) spásající mořské dno na mělčinách.

11. den

návrat odpoledním letem zpět do hlavního města Tany, přejezd z letiště Ivato do hotelu v Antananarivu, ubytování a dle zájmu společná večeře.

12. den

dokončení prohlídky Antananariva - k nejdůležitějším objektům našeho zájmu patří zejména královnin palác - pevnost Rova, který vznikl za panování královny Ranavalony I. na počátku 19. století na nejvyšším vrcholku Tany, odkud je panoramatický výhled na celé město Merinů a okolní kopce. Zároveň se zde nacházejí hrobky nejvýznamnějších merinských králů. Nesmíme pominout ani prezidentský palác - nádhernou budovu z 19. století, která byla po dlouhou dobu francouzskou rezidencí. Navštívíme také místní trh ANALAKELY na místě někdejší "Zomy" - pátečního trhu, který byl kdysi považován za největší na světě. Kromě originálních rukodělných výrobků bude příležitost k nákupu koření, včetně vzácné vanilky. Přejezd na mezinárodní letiště Ivato, noční odlet do ČR.

13. den

návrat do Prahy.

 

→ Přejít na 1 termín dovolené Madagaskar - království baobabů a lemurů
v cenách od 84 990 Kč