Putování zemí Čingischána

Celkové hodnocení zájezdu:
4 / 5 (2 hodnocení)

Destinace:
Mongolsko
Strava: Plná penze
Doprava: Letecky

Termíny, ceny a rezervace zájezdu

Strava: Plná penze
Doprava: Letecky
Odlety: Praha
Cena zahrnuje: leteckou přepravu Praha–Ulánbátar–Praha
dopravu dle programu v minivanech
2x nocleh ve 4* hotelu v Ulánbátaru se snídaní
7x nocleh v mongolských Ger kempech
9x plná penze
služby průvodce FIRO-tour
služby místního průvodce
jízda na velbloudu (1 hod)
vstupné
zákonné pojištění ve znění zákona č. 159/99 Sb
Cena nezahrnuje: pojištění léčebných výloh
komplexní pojištění - viz katalog str. 11
příplatek za 1lůžkový pokoj (8 190 Kč)
vstupní vízum do Mongolska (2 190 Kč)
spropitné
zobrazit 1 termín
Červenec 2020
 

Popis zájezdu

Popis

Ulánbátar • NP Terejl • Yolyn Am (Údolí orlů) • Khognor (Zpívající duny) • Bajanzag (Planoucí útesy) • Ongín Chíd • Karakorum • Erdenedzú • NP Hustai

Změna vyhrazena: Změna programu vyhrazena.

Poznámka: hotely v Mongolsku se nacházejí pouze v hlavním městě Ulánbátaru. V ostatních oblastech je ubytování zajištěno v tradičních mongolských „Gers“ = jurty. Kempy jsou upravené pro zahraniční turisty a většina se nachází v atraktivních přírodních lokalitách. Jurty jsou vybavené 2-4 postelemi, stolem, křesly a skříní. Moderní sociální zařízení je společné. Restaurace nabízejí evropské a mongolské jídlo.

Min. počet účastníků: 10.

Program zájezdu

1. den

odlet z Prahy do Ulánbátaru s přestupem.

2. den

po příletu transfer do hotelu. Ubytování a odpočinek. Oběd. Prohlídka Ulánbátaru , při které navštívíte Gandan , největší fungující buddhistický klášter Mongolska, a poslechnete si lesní rohy svolávající mnichy do chrámu. Poté navštívíte Suchbatárovo náměstí s parlamentem a sochou Čingischána a přírodovědecké muzeum, kde můžete obdivovat kompletní kostry dinosaurů. Večeře a nocleh v hotelu.

3. den

po snídani přejedete směrem k národnímu parku Terelj , který je jedním z nejnavštěvovanějších parků v Mongolsku. Cestou zastávka u památníku Čingischána, což je v současné době největší jezdecká socha na světě (40 m vysoká). Do sochy se dá jet výtahem nebo pěšky až na hlavu koně, odkud je krásný výhled. Návštěva muzea pojednávající o Čingischánově době. Po obědě přejezd do NP Terelj, kde uvidíte nádherně tvarované skály , které svým tvarem připomínají želvy. Navštívíte zdejší velmi dlouho uzavřený meditační klášter , kam přijíždějí meditovat lámové z kláštera v Ulánbátaru. Okouzlující příroda a výhledy do okolí. Večeře a nocleh v turistickém Ger kempu.

4. den

snídaně. V časných ranních hodinách transfer na letiště a odlet do města Dalanzadgad, které leží v jižní provincii. Navštívíte nádhernou krajinu Yolyn Am (Údolí orlů) v poušti Gobi , která je jedním z nejzajímavějších a nejtajemnějších míst na světě. Procházka soutěskou, ve které hnízdí orli, jestřábi i sokoli. Návštěva Muzea pouště Gobi, které vykazuje sbírku dinosauřích vajec a vycpané fauny celé zdejší oblasti, která je také velmi bohatá na vzácné rostliny a divoké ovce a kozy pasoucí se vysoko na horských stěnách. Večeře a nocleh v turistickém Ger kempu.

5. den

snídaně. Dnes přejedete k mimořádným písečným dunám Khognor (Zpívající duny - název podle zvuku, který vydává písek při chůzi). Jde o neuvěřitelnou scenérii hor a naprostý soulad kopců, lesů a pouštní krajiny. Budete mít možnost vyšplhat na jednu z písečných dun. Délka celého přírodního úkazu je 180 km a šířka zabírá od 2 do 16 km. Vysoké jsou kolem 400 m a výhled z nich je dechberoucí. Večeře a nocleh v turistickém Ger kempu.

6. den

snídaně. Dopoledne navštívíte velbloudí farmu a budete mít možnost ochutnat hormog - zkvašené velbloudí mléko. Místní krajina písečných dun je ideální pro jízdu na velbloudech. Můžete vyzkoušet, že velbloud dvouhrbý je mimořádně klidné zvíře a jízda je mnohem pohodlnější než velbloudem na Sahaře či Indii, jelikož jeho dva hrby vás podpoří z obou stran. Po obědě bude následovat cesta do světoznámého pohřebiště dinosaurů Bajandzak . Nálezy fosilií a dinosauřích koster jsou zde zkoumány už od roku 1922. Místo známé jako Planoucí útesy získalo své jméno podle rudě zářících skalních útvarů nad pouští Gobi. Večeře a nocleh v turistickém Ger kempu.

7. den

po snídani odjezd ke klášteru Ongín Chíd ležícího na břehu řeky Ongín. Klášter byl zničen během komunistických čistek ve 30. letech a je postupně obnovován díky práci několika mnichů. Jde o úžasné místo, které se táhne přes údolí v hornaté oblasti kolem řeky a jehož okolí je velmi působivé. Večeře a nocleh v turistickém Ger kempu.

8. den

snídaně. Dnes pojedete do města Karakorum , bývalého sídla mongolských chánů v údolí řeky Orchon, strategicky umístěného na tradiční křižovatce starých obchodních cest. Do 13. století bylo hlavním městem mongolské říše. Prohlídka nejstaršího mongolského buddhistického chrámového komplexu Erdenedzú (Drahokamový Buddha) obehnaného mohutnými zdmi se 108 stúpami se sochami želv ochránkyň. Muzeum Karakorum, které rovněž navštívíte, uchovává úžasná díla mongolských umělců, malířů, sochařů, řezbářů a řemeslníků 17. až 19. století. Večeře a nocleh v turistickém Ger kempu.

9. den

snídaně. Dnes vás čeká výlet do národního parku Hustai , kde najdete jedinečnou kombinace lesů, písečných dun a skal. V podvečer pojedete autem do míst, kde žije ve volné přírodě divoký kůň Převalského. Budete mít skvělou příležitost vyfotografovat tento druh ohrožených koní, o jejichž návrat do volné přírody se velmi zasloužila pražská ZOO. Pokud budete mít štěstí uvidíte také lišky, jeleny, srnce či orly. Večeře a nocleh v turistickém Ger kempu.

10. den

po snídani pojedete zpět do Ulánbátaru, kde se ubytujete na hotelu. Po obědě individuální volno, které můžete vyplnit nákupy suvenýrů a místních produktů. Doporučujeme slavnou "Gobi" výrobnu kašmíru a Naran Tuul - černý trh. Večerní folklorní představení a večeře na rozloučenou. Nocleh v hotelu.

11. den

snídaně. Transfer na letiště a odlet do Prahy s přestupem.

 

→ Přejít na 1 termín dovolené Putování zemí Čingischána
v cenách od 84 990 Kč