Nepál - Mount Everest - pohodová turistika pod nejvyšší horou světa

Celkové hodnocení zájezdu:
3.5 / 5 (2 hodnocení)

Destinace:
Nepál
Strava: Polopenze
Doprava: Letecky

Termíny, ceny a rezervace zájezdu

Strava: Polopenze
Doprava: Letecky
Odlety: Praha
Cena zahrnuje: zpáteční letenka Praha-Káthmándú vč. let. tax a poplatků cca 21 000 Kč, vnitrostátní zpáteční let do Lukly vč. let. tax a poplatků cca 7 500 Kč, 1x ubytování v ***hotelu v Kathmandú ve dvoulůžkových pokojích, 2x v hotelu v Namche Bazaar ve dvoulůžkových pokojích, 6x v jednoduchém guesthousu (dvoulůžkové pokoje vybaveny lůžkovinami a povlečením, sprcha s teplou vodou zpravidla na patře), 2x ubytování v hotelu či v jednoduchém guesthousu ve dvoulůžkových pokojích (dle dostupnosti, viz 11. a 12. den), 11x plná penze po dobu treku, 1x polopenze v Kathmandú, doprava pronajatým mikrobusem dle programu, veškerá povolení a vstupy pro turistiku dle programu vč. treku, vedoucí zájezdu, místní průvodce, nosič na skupinu (s možností příplatků za další nosiče), informační materiály
Cena nezahrnuje: vízum do Nepálu cca 30 USD (platí se po příletu do Nepálu), vstupné do památek, bakšišné a vše ostatní, co není uvedeno v odstavci "Cena zahrnuje"
pojištění léčebných výloh v zahraničí vč. storna zájezdu do 30 000 Kč za 715 Kč, do 80 000 Kč za 1 315 Kč, pojištění storna letenky 750 Kč
zobrazit 1 termín
Říjen 2019
zobrazit 1 termín
Říjen 2020
 

Popis zájezdu

Popis

Do úspěšné série pohodových zájezdů do Nepálu jsme pro letošní sezónu připravili opravdovou lahůdku – nenáročnou turistiku přímo pod Mt. Everetem (8 848 m)! V malé skupině (garance max. 8 – 15 osob), s kvalitním zázemím a zkušenostmi z předchozích let se s námi můžete vydat na nezapomenutelnou výpravu vedoucí do bezprostřední blízkosti nejvyšších hor světa. Trek je naplánován tak, aby jej zvládl průměrný turista (nejvýše položené ubytování ve výšce 4 760 m). Do průběhu našeho putování jsou zařazeny i odpočinkové dny, zajištěna je plná penze po dobu treku a o komfort se rovněž postarají i nosiči. Již samotný přelet na letiště v Lukle bude patřit mezi nezapomenutelné okamžiky, které však rázem převýší dech beroucí výhledy na "střechu světa" z osamělých míst uprostřed přírody. Z vrcholu Gokyo Ri uvidíme hned 4 slavné osmitisícovky, přičemž samotná nejvyšší hora světa nás svou krásou bude doprovázet téměř po celou dobu výpravy. Vydejte se s námi mezi divoká údolí, mohutné velehory a ledovce a zažijte ty nejkrásnější výhledy na Himálaj při východu slunce nad Mt. Everestem. Provází J. Ježek.

Program zájezdu

1. den

odlet z Prahy do KÁTHMÁNDÚ.

2. den

přílet do KÁTHMÁNDÚ, transfer na hotel, ubytování dle možností hotelu. V závislosti na letovém řádu odpočinková procházka po hlavním městě NEPÁLU s návštěvou některých z hlavních památek včetně okouzlujícího chrámu PASHUPATI NATH TEMPLE či bývalého královského komplexu DURBAR SQUARE a mnoha dalších budhistických a hinduistických staveb, večeře.

3. den

snídaně, transfer na letiště, atraktivní přelet LUKLY s dech beroucími výhledy na centrální HIMÁLAJ. Vysokohorské letiště (2 860 m) je díky své poloze označováno za nejunikátnější letiště světa. Samotný 45min let patří mezi suverénně nejkrásnější letecké trasy! Po přistání se seznámíme s průběhem pohodového treku, který nám nabídne celoživotní zážitky v podobě bezprostředních výhledů na MT. EVEREST (8 848 m) a další nejvyšší hory světa. Po dobu treku je možné uschovat velká zavazadla v hotelu (zahrnuto v ceně zájezdu) a zároveň nám budou k dispozici nosiči (zahrnuto v ceně zájezdu), kteří nám pomohou s přepravou menších zavazadel. Po celou dobu treku je zajištěna PLNÁ PENZE (v ceně zájezdu) a možnost nákupu tekutin (na mnoha místech, kterými budeme procházet). Cestou tedy poneseme pouze malé množství zátěže.V tento den pak v rámci aklimatizace následuje pouze jednoduchá procházka (3-4h) do PHAKDINGU (2 650 m), kde se ubytujeme v tradičních guesthousech. Pro zájemce možnost návštěvy tradičního himálajského kláštera v okolí.

4. den

po snídani vyrážíme nejprve skrze borovicový les do oblasti s mnoha visutými mosty. Trasa vede i přes slavný 135 m vysoký MOST EDMUNDA HILLARYHO pojmenovaném po prvním pokořiteli nejvyšší hory planety. Vzápětí již budeme pozorovat první zasněžený masiv MT. THAMSERKU (6 618 m) a údolím řeky DUDH KOSHI pak vstoupíme do Národního parku SAGARMATHA. Jedinou náročnější částí dnešního dne (celkem 6,5h chůze v klidném tempu) je závěrečné stoupání (cca 2,5h) do NAMCHE BAZAAR (3 440 m), kde dnes přespíme. Již v průběhu stoupání nás doslova okouzlí panorama "střechy světa". Z místa ubytování budeme při západu a zejména při východu slunce pozorovat tři majestátní vrcholy MT. EVERESTU (8 848 m), LHOTSE (8 516 m) a NUPTSE (7 879 m). Jako v každém dni je i dnes kladen důraz na časté přestávky a odpočinek, na který je díky našemu itineráři dostatek prostoru! Po zbytek dne odpočinek, ubytování v hotelu na 2 noci, večeře.

5. den

před snídaní si – ostatně jako každý z následujících dní – vychutnáme nezapomenutelný východ slunce nad nejvyššími hřebeny HIMÁLAJE, které jsou po většinu času doprovázeny vyjasněnou oblohou! Snídaně, odpočinkový den. Pro zájemce jednoduchá aklimatizační procházka do údolí KUMJUNG, kde můžeme navštívit klášter opředený legendami o existenci YETIHO. Po obědě návrat do NAMCHE BAZAAR – vstupní brány do oblasti Mt. Everestu s možností nákupu suvenýrů a nenáročných procházek centrem městečka. Samozřejmostí jsou neustálé výhledy na ledovcové a zasněžené nejvyšší hory světa v ostrém kontrastu s údolní krajinou. Návrat na ubytování, večeře.

6. den

snídaně, dnes nás čeká pozvolný výstup (doba chůze cca 6h) do vesničky DOLE (4 200 m), v průběhu kterého se nám budou naskytovat stále úžasnější výhledy na postupně se přibližující masivy osmitisícovek včetně MT. EVERETU, LHOTSE a dalších "nižších" dominant. Před sebou budeme mít i ikonickou horu ARMA DABLAM (6 812 m). Doslova s každým krokem se nám bude stále více odkrývat skupina velehor nazývaných GREAT HIMALAYA, ubytování v tradičních horských guesthousech (6. - 10. den, v místech dle programu).

7. den

pro zájemce opět možnost pozorování východu slunce, snídaně. Trasa určená pro tento den je z pohledu převýšení velmi pohodová, neboť rozdíl mezi výchozím a cílovým bodem je pouze 300 výškových metrů. Na asi 5h trase se octneme na "scénické stezce" vedené nad vesničkou DOLE. Z těchto míst budeme mít možnost pozorovat další slavné vrcholy, a to v první řadě šestou nejvyšší horu světa, "tyrkysovou bohyni" CHO OYU (8 201 m), která je zároveň hranicí mezi Nepálem a Tibetem. Okouzleni jistě budeme i vrcholem KANGTEGA (6 782 m), cestou mineme i několik tradičních obydlí a před večeří dorazíme do MACHERMA (4 470 m), ubytování.

8. den

snídaně, díky dostatku času budeme ve velmi klidném tempu pokračovat do posledního "záchytného bodu" na trase, který je vzdálený už jen 5h chůze. Ve výšce 4 760 m se nachází jedno z nejvýše položených osídlených míst světa, osada GOKYO. Cesta lemovaná nezapomenutelnými pohledy na hlavní masiv HIMÁLAJE je dovedena k dokonalosti přítomností tří fotogenických jezer, podél kterých budeme putovat. V tuto chvíli již pozorujeme kombinaci vysokohorských průsmyku, azurových údolních jezer, ledovců a osmitisícových vrcholů z bezprostřední vzdálenosti. Ty nejlepší výhledy si opět vychutnáme i při východu a západu slunce. V GOKYO se ubytujeme na 2 noci.

9. den

možnost volného odpočinkového dne s vychutnáváním si jedněch z nejkrásnějších horských výhledů. Pro zájemce (za příznivého počasí) závěrečný výstup na vrchol GOKYO RI (5 357 m). Výhled na hory z tohoto místa je považován za nejkrásnější na světě, neboť je to právě tento bod, ze kterého lze nerušeně a v objetí panenské přírody možné pozorovat hned 4 slavné osmitisícovky v celé své kráse včele s MT. EVERESTEM (8 848 m). Dech beroucí výhledy na respekt budící masivy MAKALU (8 481 m), CHO OYU (8 201 m), LHOTSE (8 516 m) a samozřejmě na již zmíněnou nejvyšší horu světa se bezesporu zařadí mezi nezapomenutelné životní zážitky. Návrat do GOKYO, večeře.

10. den

snídaně, i přesto, že dnes zahájíme klesání, čekají nás další mimořádné pohledy na osmitisícovky a další vrcholy centrální HIMÁLAJE. Z plejády vrcholů zaujme mimo jiné fotogenický MACHERMO PEAK (6 237 m). S trochou štěstí potkáme i místní divokou zvěř. Po zhruba 6h chůze se ubytujeme v PHORTSE (3 600 m), večeře.

11. den

po snídani následuje další část sestupu do NAMCHE BAZAAR (3 440 m). Cesta je postupně stále častěji vedena mezi rododendrony a klesá až do úrovně lesa. Asi 5h trasa bude jako obvykle rozdělena do několika menších částí s častými přestávkami a jako vždy pro nás bude připraven i oběd. Ubytování 11. a 12. den v hotelu nebo guesthousech (v závislosti na aktuální dostupnosti).

12. den

snídaně, poslední část treku vede opět přes soustavu pozoruhodných visutých mostů a skrze údolí s malebnými říčkami. I přesto, že trasa sestupu je shodná s trasou výstupu, výhledy v opačném směru jsou po celou dobu velmi odlišné, a tudíž se rozhodně nebudeme nudit. V tento den nás čeká prudší klesání, nicméně velký časový prostor garantuje jak možnost častého odpočinku, tak samozřejmě bezpečnost. Po zhruba 7h zakončíme celý trek v LUKLE (2 860 m). Ubytování, večeře.

13. den

po snídani nás čeká znovu unikátní přelet z vysokohorského letiště do metropole KATHMANDÚ. Následně odlet do ČR. V závislosti na letovém řádu možný přílet do ČR následující den.

 

→ Přejít na 2 termíny dovolené Nepál - Mount Everest - pohodová turistika pod nejvyšší horou světa
v cenách od 77 777 Kč